P
Kinia234561: Wyraź ogólny ciągu (an) dany jest wzorem an= 4/n2 (1+2+3+...+n). Zadaj monotoniczność ciągu
(an)
19 maj 14:27
Jerzy:
Zapis niejasny
19 maj 14:31
Kinia234561: Wyraz ogólny ciągu (an) dany jest wzorem an= 4/n2 ( 1+2+3+...+n). Zbadaj monotoniczność
ciągu (an).
Tak jest napisane
19 maj 14:49
jc: | | 4 | | n(n+1) | | 2(n+1) | |
an = |
| * |
| = |
| = 2 + 2/n, ciąg malejący |
| | n2 | | 2 | | n | |
19 maj 15:07
Jerzy:
jc ... równie dobrze ciąg arytmetyczny może być w mianowniku
19 maj 15:08
jc: Nie może. Wtedy byłoby tak: 4/[ n2 (1+2 + ... + n)] lub tak 4/n2/(1+2+...+n).
Porównaj: a − b + c nie oznacza a − (b+c).
19 maj 15:19
Jerzy:
Widziałm już na tym forum wiele pomyłek, ze wzgledu na błedny zapis
19 maj 15:29
jc: Jerzy, czy wykonywałeś oblicznia na komputerze? wykresy?
Są proste zasady i trochę dziwne, że dziś, kiedy komputery są prawie zawsze dostępne,
zadrzają się wątpliwości.
19 maj 15:38
Jerzy:
Tylko wrzucający zadania o tym nie zawsze wiedzą
f(x) = 1/2x + 4
jak widzisz tą funkcję !
19 maj 15:41
Jerzy:
Otóż okazuje się, że na forum, ten zapis może oznaczać:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| + 4 , f(x) = |
| x + 4 , f(x) = |
| ... i bądż mądry |
| | 2x | | 2 | | 2x +4 | |
19 maj 15:44
jc: Kolejno: f(x)=1/(2x) + 4, f(x) = x/2 + 4, f(x) =1/(2x+4).
19 maj 17:25