odcinek pierwiastek
agusia22: Mam dany odcinek AB długości a. Jak wyznaczyć konstrukcyjnie odcinek długości √7a?
19 maj 13:16
Jerzy:
Najpierw musisz skonstruować odcinki √2a oraz √5a ... potrafisz ?
19 maj 13:20
Janek191:

x
2 = 3 a
2 + 4 a
2 = 7 a
2
x =
√7 a
19 maj 13:21
6latek : Natomiast odcinek dlugosci √2a to przekatna kwadratu o boku dlugosci a
19 maj 13:24
Jerzy:
To problem zawęził się do konstrukcji odcinka
√3a
19 maj 13:25
6latek : To będzie wysokość w trojkacie równobocznym o boku 2a (chyba
19 maj 13:26
Jerzy:
przekątna prostokąta o bokach a i √2a
19 maj 13:28
Janek191:

h =
√3 a
19 maj 13:30
Jerzy:
Też "robi" ... nie sprawdzałem
19 maj 13:33
wredulus_pospolitus:

wskazówka na rysunku
itd. ... pamiętaj, że są to trójkąty prostokątne
19 maj 13:37
agusia22: a jak skonstruować √20a?
19 maj 17:28
jc: A może tak: 3
2 + (
√7)
2 = 4
2
19 maj 17:42
nikuska: ale jak wyjdzie √20a?
19 maj 17:43
Mila:

c=
√5a
√20=2
√5
√5=
√12+22
2c=2
√5a
19 maj 17:46
nikuska: dziękuję bardzo
19 maj 18:53
agusia22: A jeśli a jest pod pierwiastkiem czyli np. √5a?
26 maj 01:11
Mariusz:
Pierwiastek można wziąć ze średniej geometrycznej
26 maj 06:36
+-:
26 maj 15:22
agusia22: ale jeśli chodzi o to by pod pierwiastkiem było a? czyli pierwiastek nie z 5 a pierwiastek z
5a?
28 maj 15:00