wykres rownania
6latek :

mam sporzadzic wykres równania
(x
2+2x+1)+(y
2−8y+16)=25
Teraz według mnie należy zrobić tak
(x+1)
2−1 +(y−4)
2−16=25
(x+1)
2+(y−4)
2= 8
19 maj 13:07
Jerzy:
Cześć

a po co odejmowałeś 1 i 16 ?
19 maj 13:11
wredulus_pospolitus:
źle
(x+1)2−1 = x2 + 2x + 1 − 1 = x2 + 2x
a masz 'jak wół' (x2+2x+1) i to jeszcze w nawiasie, co by było łatwiej zauważyć wzór
skróconego mnożenia
19 maj 13:11
6latek : Zle zamiast dodac 17 to odjalem

r=
√42
19 maj 13:12
Jerzy:
nic nie odejmujesz
19 maj 13:12
6latek : Dobrze .
Tak się wlasnie zastanawielem czy to odejmować
Już teraz będę wiedział
19 maj 13:14