obliczyć całke oznaczoną
nic: w granicach calkowania: u gory b, na dole −a
prosze o pomoc w rozpisaniu calki.
jest to czesc wiekszego zadania gdzie a, b, z i y sa podane, ale trza ogarnac wzor.
lokalem cos na necie ale solucji nie znalazlem.
19 maj 11:03
jc:
Zróżniczkuj względem z i zobaczysz, że tak jest.
A jak masz ochotę rachować, to podstaw np. z = y tg t.
Tylko po co, jak mamy wynik?
19 maj 11:35
Jerzy:
zabawiłem sie tą różniczką, ale coś mi nie wychodzi funkcja podcałkowa
19 maj 11:51
Jerzy:
| | 1 | |
sytuacja się poprawia, gdy liczę pochodną z: |
| |
| | y2(y2 + Z2)1/2 | |
19 maj 11:53
Jerzy:
w liczniku oczywiście: "z" , a nie 1
19 maj 11:54
jc: Tak, tak, ma być y
2 w mianowniku, umknęło mi przy pisaniu.
| | z | |
∫ ... dz = |
| |
| | y2 ( y2 + z2)1/2 | |
19 maj 12:02
Mariusz:
Z podstawień lepiej wziąć
√y2+z2=t−z
ale można też liczyć przez części
26 maj 07:46