Granica
Jacek: | | (3n−1)(2n+4) | |
a) lim |
| |
| | 5n−6n | |
| | 1 | | (2n−1)2 | |
d) lim (3n− |
| )* |
| |
| | n2 | | (n+1)3 | |
Będę niezmiernie wdzięczny za każdą pomoc!
19 maj 10:59
jc: Dzielisz licznik i mianownik przez dominujący wyraz mianownika:
(a) 6n
(b) n
(c) brak granicy, chyba że uznajesz granice niewłaściwe.
(d) n5 (zapisz jako jeden ułamek)
Na koniec korzystasz z twierdzenia o arytmetyce granic.
19 maj 11:21
Jacek: Dziękuję za wskazówki, postaram się rozwiązać
19 maj 11:39
Jacek: Pierwszy podpunkt ma być tak?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | | ( |
| )n(1− |
| )( |
| )n(1+ |
| ) | | | 2 | | 3n | | 3 | | 2n | |
| |
| =−1? |
| |
19 maj 12:08
Jacek: Nie, źle
19 maj 12:11
Jacek: Zamiast tego wyciągam 3n z pierwszego nawiasu i 2n z drugiego po czym skracam z 6n
wyciągniętym w mianowniku.
19 maj 12:32
Jacek: Może i będę ogarniał banalny przykład przez godzinę, ale grunt, że ogarnę.
19 maj 12:32
Jerzy:
| | (1/2)n − 1/6n)*((1/3)n + 4/6n) | | (0 − 0)*(0 + 0) | |
a) = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | (5/6)n − 1 | | 0 − 1 | |
19 maj 12:37
jc: Jerzy +
Jacek, podzieliliście licznik przez 6
n*6
n zamiast przez 6
n.
6 = 3*2, 6
n = 3
n * 2
n, pierwszy czynnik dzielimy przez 3
n, drugi przez 2
n.
| (3n − 1)(2n − 4) | | (1 − 1/3n)(1 − 4/2n) | |
| = |
| →−1 |
| 5n − 6n | | (5/6)n − 1 | |
Można też było najpierw wymnożyć czynniki w liczniku:
(3
n − 1)(2
n − 4) = 6
n − 4* 3
n − 2
n + 4,
a dopiero potem dzilić przez 6
n (tylko po co sobie utrudniać zadanie).
19 maj 12:49
Jerzy:
Faktycznie
19 maj 12:52
Jacek: Prawda, już w miarę to ogarniam

Dziękuję
19 maj 13:08