Prawdopodobieństwo
zagubiony: Z urny, w której jest 6 kul białych i 7 zielonych, wyjęto dwa razy po jednej kuli ze
zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjęto kule różnych kolorów.
19 maj 09:56
Jerzy:
| | 6 | | 7 | | 6 | | 7 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | | 13 | |
19 maj 10:00
zagubiony: Dziekuje bardzo. Mógłbym prosić o pomoc z jeszcze jednym zadaniem?
W pudełku jest 40 żarówek, w tym 3 wadliwe. Losujemy 3 żarówki. Jakie jest prawdopodobieństwo
tego, że dokładnie 2 wśród nich będą sprawne?
19 maj 10:07
wredulus_pospolitus:
| | 3*37*36 | |
P(A) = |
| *3 |
| | 40*39*38 | |
19 maj 10:09
wredulus_pospolitus:
ale wiesz ... że w ten sposób nadal prawdopodobieństwa rozumieć nie będziesz ?!
19 maj 10:10
Jerzy:
IΩI = 40*39*38
IAI = 37*36*3 + 37*3*36 + 3*37*36
19 maj 10:12
zagubiony: Dziękuję.
A co gdybym powiedział, że sam wcześniej zrobiłem te zadania, a teraz chciałbym poznać inne
sposoby i sprawdzić wyniki?
19 maj 10:18
zagubiony: @Jerzy, dziękuję bardzo.
19 maj 10:18
Ania: spoko
19 maj 10:32