Ciągi i ich granice
Kasia99: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym an, jeśli:
| | 1+13+19+...+1/3n−1 | |
an= |
| |
| | 1+14+116+...+1/4n−1 | |
19 maj 08:30
Szymon: Masz tu dwa ciągi geometryczne, podstawiasz do wzoru.
19 maj 08:39
Szymon: W pierwszym q=
13, a w drugim q=
14
| | 1−qn | |
Wzór na sumę ciągu a1* |
| |
| | 1−q | |
19 maj 08:42
Janek191:
Obliczyć granicę licznika gl i granicę mianownika gm oraz obliczyć
granicę ( an): g = gl : gm
19 maj 09:02
Kasia99: O! Już wszystko jasne. To będzie 32/43, czyli 98
Takie proste zadanie, a ja jak zwykle nie ogarniam. Dziękuję wam.
19 maj 09:07
Szymon:
19 maj 09:08