Równania i nierówności kwadratowe
Niepewna: Witam. Proszę o pełne rozwiązanie zadań, ponieważ robiłam je sama ale mi nie wychodziły.
ZADANIE 1
wskaż wzór funkcji kwadratowej, której zbiorem wartości jest przedział (− nieskończoność; 3)
A. F (x)= 2 (x −3)2 +1
B. F (x)= 2 (x−1)2 + 3
C. F (x)= −2 (x−3)2 +1
D. F (x)= −2 (x−1)2 +3
ZADANIE 2
Zbiór pusty jest zbiorem rozwiazań nierówności
A. X2 mniejsze równe 0
B. 10x2 większe równe 0
C. −5x2 −1 > 0
D. X2 + 2x mniejsze równe − 1
19 maj 08:00
Jerzy:
Pokaż obliczenia, poprawimy
19 maj 08:10
Niepewna: Nie umiem dodać tutaj z telefonu zdjecia. Ale zadanie 1 roswiazalam wyznaczajac W pozniej
uzywajac wzorów skróconego mnożenia doprowadzilam do postaci np.A 2x2−12x+19 i wyłączyłam
delte ktora w 3 przypadkach wychodzi na −
19 maj 08:34
Janek191:

z.2
C. a = − 1 < 0 i Δ = 0
2 − 4*(−5)*(−1) < 0 − brak miejsc zerowych
Wykres funkcji f(x) = −5 x
2 − 1 leży pod osią OX, więc 10 x
2 − 1 < 0 dla x ∊ℛ
Patrz też na wykres
19 maj 08:34
Kasia99: W drugim c, bo −5x2 jest zawsze mniejsze bądź równe 0
19 maj 08:39
Janek191:
z.1
D
a = − 2 < 0 − ramiona paraboli są skierowane do dołu, więc ZW = ( −∞ , q >
q = 3
więc
ZW = ( − ∞, 3 >
============
19 maj 08:43
Niepewna: Dziękuję wszystkim. Już rozumiem jak to zrobić
19 maj 09:05