..
Aurelia :): Wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f, wiedząc, że funkcja ma jedno miejsce zerowe x= −2
oraz f(0)= 3. Oblicz: a i q.
19 maj 07:20
Janek191:
x
0 = − 2 = p
więc
f(x) = a*(x − x
0)
2
f(x) = a*( x + 2)
2
| 3 | |
f(0) = a*( 0 +2)2 = 4a = 3 ⇒ a = |
| |
| 4 | |
Mamy
| 3 | | 3 | |
f(x) = |
| *(x + 2)2 = |
| *( x2 + 4 x + 4) |
| 4 | | 4 | |
q = f(p) = f(−2) = 0
==================
| 3 | |
Patrz też na wykres funkcji f = |
| *(x + 2)2 |
| 4 | |
19 maj 07:29
Aurelia :): Dziękuuuuuje !
19 maj 07:32
Janek191:
Tam powinno być:
| 3 | |
Patrz na wykres funkcji y = f(x) = |
| *(x + 2)2 |
| 4 | |
19 maj 09:04