matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POMOCY :c
Aurelia :):
rozwiąż 3x
2
−x−2>0
19 maj 07:09
Janek191:
3 x
2
− x − 2 > 0 Δ = (−1)
2
− 4*3*(−2) = 1 + 24 = 25
√
Δ
= 5
1 − 5
2
1 + 5
x
1
=
= −
x
2
=
= 1
6
3
6
a = 3 > 0, więc
2
x ∊ ( −
∞
, −
) ∪ ( 1, +
∞
)
3
===================== Patrz też na wykres
y = 3 x
2
− x − 2
19 maj 07:16