matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie granicy ciągu
Zbyszek:
Mam jeszcze takie dwa przykłady, z którymi nie potrafię sobie poradzić: a) an=U(3
n
−4
(
n+1))/(4
n
+1)
19 maj 06:38
Zbyszek:
3
n
−4
n+1
a) an=
4
n+1
(2
n
+1)
2
b) an=
4
n
+2
n
19 maj 06:43
Janek191:
a)
3
n
− 4*4
n
3
(
)
n
− 4
4
a
n
=
=
4*4
n
4
więc
0 − 4
lim a
n
=
= − 1
4
n→
∞
19 maj 06:53
Janek191:
(2
n
)
2
+ 2*2
n
+ 1
4
n
+ 2*2
n
+1
b) a
n
=
=
=
4
n
+ 2
n
4
n
+ 2
n
2
1
1 +2* (
)
n
+
4
4
n
=
2
1 + (
)
n
4
więc
1 + 2*0 + 0
lim a
n
=
= 1
1 + 0
n→
∞
19 maj 06:57
Zbyszek:
Dziękuję bardzo za pomoc
19 maj 06:58
Janek191:
19 maj 06:59