Ciągi rozbieżne do nieskończoności
Zbyszek: Czy ktoś pomógłby mi z tym przykładem?
lim(
√n2+3n+1−
√10n+5)=lim((n
2−7n−4)/(
√n2+3n+1+
√10n+5))=?
Ma wyjść
∞
Prosiłbym o wytłumaczenie
19 maj 05:31
Zbyszek: Chyba mam rozwiązanie, ale nie wiem czy dobrze myślę, zaraz napiszę
19 maj 05:42
Zbyszek: lim[(n2(1−7/n−4/n2))/(√n2(1+3/n+1/n2)+√n2(10/n+5/n2))]=lim[(n2*1)
/(n+0)]=lim[n2/n]=lim(n)=∞
Czy to jest poprawne rozwiązanie?
19 maj 05:45
Zbyszek: Chyba jednak nie, sam już nie wiem
19 maj 05:49
Zbyszek: Albo raczej tak: lim[(n−7−4/n)/(√1+3/n+1/n2+√10/n+5/n2)]=∞/1=∞
19 maj 05:58
Janek191:
| | n2+3n +1 −(10n + 5) | |
an = √n2 + 3n + 1 − √10 n + 5 = |
| = |
| | √n2+3n+1+√10n+5 | |
| | n2 − 7 n −4 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n ) |
| | √n2 +3 n + 1 + √10 n + 5 | |
| | n − 7 −4n | |
= |
| |
| | √1 +3n + 1n2 +√10n + 1n2 | |
więc
| | +∞ | |
lim an = |
| = +∞ |
| | √1 + 0 + 0 + √0 + 0 | |
n→
∞
19 maj 06:33
Zbyszek: Dziękuję, czyli wychodzi na to, że moje drugie rozwiązanie jest w porządku
19 maj 06:35