wielomiany
eda109: Dla jakich wartości parametru m (m należy do R) równanie x4 + 2(m−5)x2 + 4m2 = 0 ma cztery
różne rozwiązania? Prosiłabym o pełne rozwiązanie bo gubię się w rachunkach.
19 maj 00:27
Janek191:
x
2 = t > 0
t
2 + 2*(m − 5) t + 4 m
2 = 0
Δ = 4*(m
2 − 10 m +25) −4*1*4 m
2 = 4m
2 − 40 m + 100 − 16m
2 = −12m
2 − 40 m + 100
Δ > 0 ⇔ − 12 m
2 − 40 m + 100 > 0 ⇔ − 3m
2 − 10 m + 25 >0
Δ
m = 100 − 4*(−3)*25 = 400
√Δm = 20
| | 10 − 20 | | 5 | | 10 + 20 | |
m = |
| = |
| lub m = |
| = − 5 |
| | −6 | | 3 | | −6 | |
19 maj 06:50