rozwiąż równanie trygonometria
yoko: Rozwiąż równanie:
sin2 2x = sin 3x+sin x
w jaki sposób mam to rozłożyć/rozwiązać?
18 maj 23:27
Mila:
| | 3x+x | | 3x−x | |
sin2(2x)=2*sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin
2(2x)=2sin(2x)*cosx
sin
2(2x)−2sin(2x)*cosx=0
sin(2x)*[sin(2x)−2cosx]=0
sin2x=0 lub [2sinx*cosx−2cosx]=0
2x=kπ lub cosx*(2sinx−2)=0
| | kπ | |
x= |
| lub cosx=0 lub sinx=1 dokończ |
| | 2 | |
19 maj 00:01
Smule: | | x + y | | x − y | |
sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin
2x − 2sin2xcosx = 0
sin2x(sin2x − 2cosx) = 0
dalej sobie poradzisz
19 maj 00:04
Smule: mila uprzedziłaś mnie znowu
19 maj 00:06