rownanie rozniczkowe
xy: czesc, mam do rozwiazania takie rownanie rozniczkowe:
y'(x + y) + x − y = 0
przy zalozeniu y(x) =/= −x otrzymuje cos takiego
| | y | |
wprowadzajac u = |
| otrzymuje |
| | x | |
korzystajac z rownosci y' = u + xu' po lewej stronie nie jestem w stanie zostawic samego x.
prosze o pomoc − to moje pierwsze rownanie jednorodne.
18 maj 23:09
xy: ok, mam. otrzymalem juz rownanie jednorodne, wiec pozostaje zauwazyc ze
| | −1 + u | |
f(u) = |
| =/= u |
| | 1 + u | |
| | du | | dx | |
i skorzystac z |
| = |
| |
| | f(u) − u | | x | |
co dalej jest juz jasne. wystarczylo przeczytac uwazniej wyklad!
18 maj 23:16
jc:
u + xu' = (u−1)/(u+1)
Wylicz teraz 1/x = ...
18 maj 23:17