Funkcje
Makintosz: Dla jakiej wartości x funkcja:
| | 25 | |
f(x)=(1+x)(1+ |
| ) osiąga wartość najmniejszą w przedziale<0;+oo) |
| | x | |
18 maj 22:17
Jack:
| | 25 | | 25 | | x2+26x+25 | |
f(x) = 1 + |
| + x + 25 = |
| + x + 26 = |
| |
| | x | | x | | x | |
zał. x ≠ 0
miales pochodne?
18 maj 22:20
zef: Jack przecież to bez pochodnych można
18 maj 22:21
Jack: no wlasciwie...
18 maj 22:22
Jerzy:
Zacznijmy od tego, że 0 nie należy do dziedziny,a przedział jest domknięty
18 maj 22:24
jc: Pewnie dla x = 5 (rozważamy x>0).
(1+x)(1+25/x) = 26 + x + 25/x = (√x−5/√x)2 + 36 ≥ 36
równość mamy tylko dla x = 5.
18 maj 22:24