Indukcja matematyczna
hashiri: Witam,
Mam udowodnic przez indukcje matematyczna 3 twierdzenia, ze dla kazdej dodatniej liczby
naturalnej n liczba:
1. 2
6n+1 + 3
2n+2 jest podzielna przez 11
2. 2
n+2 * 3
n + 5n−4 jest podzielna przez 25
3. 3
2n − 1 jest podzielna przez 2
n+2.
Bardzzzzo ppproszee o ppomoc WASSSSS

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
4 sty 20:58
hashiri: Bardzo prosze o pomoc

!
Jutro mam klasowke . PLissssssssssssssssssssssssssssssssssssss
4 sty 22:05
Eta:
To nie jest trudne ,,ale strasznie dużo pisania
4 sty 22:20
hashiri: prosze niech ktos zrobi choc jeden przyklad plissssssss
4 sty 22:58
Eta:
ok

pomogę ....
4 sty 23:00
Eta:
Przepraszam , ale miałam tel .

1) dla n= 1
2
7 +3
4 = 128 +81 = 209 = 11*19 = s*11 zachodzi
założenie indukcyjne
dla n= k zachodzi 2
6k+1+3
2k+2 = p*11
teza indukcyjna
dla n= k+1 ma zachodzić 2
6k+6+1 +3
2k+2+2 = u* 11
dowód indukcyjny
2
6k+1*2
6 + 3
2k+2*3
2 = 2
6k+1 *64 +3
2k+2*9=
= 2
6k+1*66 − 2
6k+1*2 +3
2k+2*11 − 3
2k+2*2=
=
11*( 2
6k+1*6 +3
2k+2) −2
( 26k+1+32k+2)
ostatni składnik podzielny przez 11 z załozenia
a pierwszy też podzielny przez 11 , bo ma w iloczynie
11
zatem twierdzenie jest prawdziwe dla każdego n€N
4 sty 23:26
hashiri: dzieki wielkie
jeszcze jak by ktos zrobil 3 twierdzenie( bo ma dziwny dzielnik) to by bylo IDEALNIE
5 sty 00:11
hashiri: Prosze zrobi mi kos 3 twierdzenie

Blagam

Plisssssss

5 sty 17:40
hashiri: Prosze niech mi ktos pomoze z 3 twierdzeniem

5 sty 18:46