liczby zespolone
Leszek: Witajcie!
Mam problem z takim trywialnym zadankiem:
Rozwiąż w liczbach zespolonych równanie: z
4 = 8(−1 + i
√3). Oczywiście ja bym poszedł po
najmniejszej linii oporu i napisał:
z = −2
3/4 4√−1 + i√3
z = −i2
3/4 4√−1 + i√3
z = i2
3/4 4√−1 + i√3
z = 2
3/4 4√−1 + i√3,
bo to widać, ale prowadzący rzekł, że tak nie można... Podsunął pomysł, by to zrobić za pomocą
postaci trygonometrycznej liczb zespolonych. Jakaś pomoc?
18 maj 21:39
Mila:
z
4=8*(−1+i
√3)
z=
4√8*(−1+i√3)
|8*(−1+i
√3)|=8*
√12+√32=8*2=16
| | | | | |
zk=4√16*(cos |
| +i sin |
| ), gdzie k=0,1,2,3 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
z0=2*(cos |
| +i sin |
| )=√3+i |
| | 6 | | 6 | |
Licz dalej
18 maj 21:53
Leszek: | | a | | b | |
Mógłbym prosić o wzory na cosφ i sinφ? W teorii to kolejno |
| oraz |
| , tyle, że |
| | |z| | | |z| | |
czym tu jest a oraz b?
Proszę o zweryfikowanie mej myśli: Trzeba patrzeć na liczby po wymnożeniu przez 8? Tzn
| | −8 | | 8√3 | |
cosφ= |
| oraz sinφ= |
| ? Oczywiście dalej skrócone pasuje, acz wolę się upewnić. |
| | 16 | | 16 | |
Dalej oczywiście już sobie poradzę, ślicznie dziękuję.
18 maj 22:02
jc:
Drugi czynnik, to liczba o module 1 i argumencie 120
o, 120
o / 4 = 30
o
| | √3 + i | |
Zatem jednym z pierwiastków jest z = 2 * |
| = √3 + i |
| | 2 | |
Wszystkie pierwiastki otrzymujemy mnożąc kolejno przez ±1, ±i:
√3 + i, −
√3 − i, −1 + i
√3, 1 − i
√3
18 maj 22:12
jc:
Drugi czynnik, to liczba o module 1 i argumencie 120
o, 120
o / 4 = 30
o
| | √3 + i | |
Zatem jednym z pierwiastków jest z = 2 * |
| = √3 + i |
| | 2 | |
Wszystkie pierwiastki otrzymujemy mnożąc kolejno przez ±1, ±i:
√3 + i, −
√3 − i, −1 + i
√3, 1 − i
√3
18 maj 22:12
Mila:
Nie musisz mnożyć przez 8 do wyznaczenia argumentu. ( ale można)
19 maj 18:18