prosze sprawdzcie czy dobrze
olab: Proszę o sprawdzenie:
Funkcja f(x)=12+10(cos30x)0 dla x∊<0,6>
a)wyznacz argument dla którego funkcja przyjmuje wartośc 17 : wyszło mi √3
b)wyznacz wartośc dla argumentu 4 wyszło : 20√3+12
18 maj 21:39
Jack: co oznacza 10(cos30x)0 ?
18 maj 21:46
olab: nie wiem bo nie miałam przy funkcji cos i sin tylko zwykłe liczby i poszłam na intuicję

/to
podstawa matury/
18 maj 21:54
olab: to dobrze czy źle zrobione

?
18 maj 22:07
olab: naprowadzicie mnie jak to zrobic ?
18 maj 22:27
Jack: ja niestety nie pomoge bo nie rozumiem zapisu ; (
18 maj 22:29
Jack:
bo np. a)
podstawmy x = 2
wtedy mamy
| | 1 | |
f(x) = 12 +10(cos30*2) = 12 + 10* |
| = 12 + 5 = 17... |
| | 2 | |
18 maj 22:32
Smule: Przepisz jeszcze raz zadanie
18 maj 22:38
olab: rzeczywiscie pomylilo mi się :
f(x)=12+10cos(30x)0
18 maj 22:55
olab: poprawiłam help
18 maj 23:08
olab: Poprawilam zapis proszę powiedzieć czy dobrze rozwiazalam w pierwszym poscie
19 maj 14:26
olab: Hehe sama sobie muszę odpowiedzieć help😢
19 maj 19:31
Jack: refreshuje bo nie czaje : D
19 maj 19:31
Salamander: Jeżeli wyrażenie cos(30x)0 czyli jest do potęgi zerowej to zawsze przyjmuje wartość 1. Zatem
f(x) w całej swojej dziedzinie przyjmuje wartość 12 + 10 * 1 = 22
19 maj 19:34
Jack: chyba 0 oznacza stopnie...
19 maj 19:46
olab: Tak oznacza stopnie
19 maj 20:07
olab: To dobrze mam czy zle
19 maj 20:33
Jack: f(x)=12+10cos(30x)
0
nie wiem jak te stopnie interpretowac.
a) f(x) = 17
17 = 12 + 10cos(30x)
0
10 cos(30x)
0 = 5
i teraz pytanie − jak to zinterpretowac.
cosinus przyjmuje 1/2 dla 60 oraz 300 stopni...
zatem powiedzmy, zamiast pisac pi w tych stopniach napisze "inaczej" chocaiz nie wiem czy to
nie bedzie bledem.
30x = 60 + 360k lub 30x = 300 + 360k
x = 2 + 11k lub x = 10 + 12k
zatem odp. x = 2
jednak czy to jest dobrze...
nie mam pojecia skad wziales/wzielas
√3 ?
19 maj 20:38
Jack: b)wyznacz wartośc dla argumentu 4.
zatem x = 4
f(4) = 12 + 10cos(30*4)
0 = 12 + 10cos(120)
0
| | 1 | |
cos1200 = cos(1800−600) = − cos 600 = − |
| |
| | 2 | |
zatem
| | 1 | |
f(4) = 12 + 10cos(120)0 = 12 + 10 * (− |
| ) = 12 − 5 = 7 |
| | 2 | |
przyznaj ze odpowiedzi kompletnie strzelales/strzelalas i nawet Ci sie zadania nie chcialo
robic.
19 maj 20:41
olab: Doczytałam ile wynosi coś 30 stopni to zadanie z podstawy matmy
19 maj 20:43
Jack: skoro to jest zadanie z podstawy z matmy, to mozna wiedziec jaki rok? czy matura czy probna
matura?
19 maj 20:44
olab: Nie srzelalam tylko zwyczajnie wiem ile wynosi z zależności coś 30 stopni ale jeśli tak
pochopnie mnie oceniasz to nie jest to ładne chyba że nie chcesz pomóc to lepiej tego nie rób
jak masz kogoś obrażać,bo to zadanie mnie męczy od wczoraj spójrz na datę szkoda że nie dość
ze nie chcecie pomóc to jeszcze obrażanie Przykre 😑
19 maj 20:46
olab: Dla drugich klas za rok matura zrobili teraz żebyśmy wiedzieli co nas czeka na marginesie
zdałam ale to zadanie nie miałam na maksa i mnie denerwuje
19 maj 20:48
olab: Poczekam na przesympatyczna Mile albo Qulke nigdy nie obrażają tylko UMIEJA😊
19 maj 20:50
Jack: nie widze ani jednego watku z obrazaniem? ; /
19 maj 20:50
Jack: aczkolwiek przykro mi , ze mnie w ten sposob odbierasz...
no trudno
19 maj 20:51
olab: Przyznaj się ze strzelalas .....łatwo rzucać taki tekst a ja od wczoraj siedzę nad tym zadaniem
i jak się nie wkurzyc .Wikipedia empatia
19 maj 20:56