Całka
Michał: 1) ∫ xlnxdx
proszę pomożecie ?

Totalnie gdzieś nie rozkminiam tych całek
18 maj 21:20
Benny: 1 przez części
2 podstaw lnx=t
3 spróbuj zrobić podstawienie za pierwiastek
18 maj 21:22
Michał: czyli jak ?
18 maj 21:24
Benny: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫xlnxdx=∫( |
| x2)'lnxdx= |
| x2*lnx−∫ |
| x2* |
| dx= |
| x2lnx− |
| ∫xdx= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | x | | 2 | | 2 | |
18 maj 21:28
jc: (2) Dziś podstawiłem: x = 4t /(1+t
2)
| | 1 | | 2+√4−x2 | |
∫ ... dx = |
| ln |
| |
| | 4 | | 2−√4−x2 | |
18 maj 21:52
jc: To oczywiście całka (3).
18 maj 21:53
Michał: i dont understand
18 maj 22:18
jc: Podstaw i licz
18 maj 22:27