Planimetria
Pati18773: Długości ramion trapezu wynoszą 5 i 2√5 a długości jego podstaw są równe 3 i 8. Oblicz pole
trapezu.
Wymyśliłam tylko jak narazie ze x+y=5 xd
18 maj 19:10
Pati18773: Jak obliczyć h ?
18 maj 19:11
Jack: to ze wymyslilas ze x+y = 5 to kompletnie nic nie oznacza bez rysunku.
co to jest x? co to jest y?
ja moge powiedziec ze wymyslilem, ze pole wynosi 10
ale to sie ni jak ma do tego zadania ; )
18 maj 19:18
Jack:

z Pitagorasa
{y
2 + h
2 = 25
{ (5−y)
2 + h
2 = 20
18 maj 19:20
Pati18773: Ma wyjść 22
18 maj 19:21
Jack: Nie podalem wyniku do tego zadania, tylko tak po prostu sobie wynik. (post 19;18)
Poprawna odp. wyjdzie z ukladu rownan (19;20)
Oblicz i zobacz.
18 maj 19:22
Pati18773: A o to chodziło. Przepraszam.
Na telefonie się ciężko rysuje

Dziękuję bardzo !
18 maj 19:25
Jack:
z pierwszego rownania
h
2 = 25 − y
2
podstawiamy do drugiego.
(5−y)
2 + 25 − y
2 = 20
25 − 10y + y
2 + 25 − y
2 = 20
25 − 10y + 5 = 0
10y=30
y = 3
zatem h =
√25 − 9 =
√16 = 4
| | 1 | |
zatem Pole = |
| * (3+8)* 4 = 2 * 11 = 22 |
| | 2 | |
18 maj 19:33
Mila:

|AF|=3
|FB|=5
ΔCFB− Δrównoramienny
h'
2+
√52=5
2
h'
2=25−5
h'
2=20
h'=
√20=2
√5
h=4
| | 8+3 | |
Ptrapezu= |
| *4=11*2=22 |
| | 2 | |
====================
18 maj 19:34