Pilne
Tomasz: Dla jakich wartosci parametru m( m nalezy do R) równanie
(m+2)x3−2x2+(m+3)x=0 ma trzy rózne rozwiązania ?
18 maj 19:01
zef: (m+2)x3−2x2+(m+3)x=0
x[(m+2)x2−2x+m+3]=0
x=0 − jedno rozwiazanie juz jest
[(m+2)x2−2x+m+3]=f(x)
zał:
Δf(x)>0
f(0)≠0
m+2≠0
18 maj 19:03
Tomasz: mógłbys mi pomoc to rozwiazac ?
18 maj 19:16
zef: Napisałem ci przecież warunki, licz
18 maj 19:16
Tomasz: policzyłem delte ale nw czy dobrze
18 maj 19:18
zef: napisz sprawdzimy
18 maj 19:19
Tomasz: delta mi wyszla −4m2−20m−20
18 maj 19:20
zef: Ok
18 maj 19:22
Tomasz: i teraz liczyc delte m ?
18 maj 19:23
zef: Tak, masz teraz równanie −4m2−20m−20>0 i licz kolejną deltę.
18 maj 19:23
Tomasz: m1 mi wyszło −5+√5/2 a m2 −5−√5/2 i co dalej teraz
18 maj 19:27
zef: Dobrze warunek rozwiązany, teraz kolejny warunek f(0)≠0 czyli podstaw do równania za iksa 0
18 maj 19:28
zef: a i jak masz m1 i m2 to teraz m∊(m1;m2) gdzie m1<m2
18 maj 19:29
Tomasz: teraz mi wyszlo ze m=−3
18 maj 19:32
zef: m≠−3 a nie równe.
I ostatni warunek teraz i na koniec część wspólna
18 maj 19:34
Tomasz: okej dzieki za pomoc mam jeszcze jedno
Dla jakich wartosci parametru m równanie x3+(2m−1)x2+(m2−3m)x=0
ma trzy rozwiązania z ktorych dwa maja przeciwne znaki
18 maj 19:36
zef: x[x2+(2m−1)x+m2−3m]=0
x=0 jedno rozwiazanie to 0
Wiec:
[x2+(2m−1)x+m2−3m]=f(x)
Δf(x)>0
x1x2<0
18 maj 19:39
Tomasz: delta mi wyszła 8m+1
18 maj 19:44
zef: Przelicz całość i sprawdź wyniki, warunki tobie już podałem
18 maj 19:47
Tomasz: Dzieki juz mam jeszcze jedno ostatnie Dla jakich wartości parametru m równanie
x4+(m−3)x2+m2−m−6=0
18 maj 19:53
zef: równanie... ?
18 maj 19:55
Tomasz: ma dwa rozne rozwiazania
18 maj 20:01
zef: x2=t
t2+(m−3)t+m2−m−6=0
Założenia:
Δ>0
t1t2<0
18 maj 20:03