Ciągi
matthew: W ciągu arytmetycznym (a
n) dane są wyrazy: a
3 = 4 i a
6 = 19. Wyznacz wszystkie wartosci n,
dla których wyrazy ciągu (a
n) są mniejsze od 200
Zrobiłem tak:
a
3 = 4
a
6 = 19 {a
3 = a
1 + (3−1)*r
{a
6 = a
1 + (6−1)*r
r = 5
a
1 = −6
i teraz nie jestem pewien....
a
200 = −6 + (200−1)*5
a
200 = −6 + 995
a
200 = 989
−6 + (−1) + 4 + 9 + 14 + 19 +... a
n < 989
Może ktoś sprawdzić mi to zadanie?...
4 sty 20:57
matthew: Proszę o pomoc...
4 sty 21:11
Eta:
a
1=−6 r= 5 ... ok

teraz a
n <200
−6 +5n −5 <200 i n€N
5n < 211
n < 42
15 i n€N
to n= {1,2,3,........... , 42}
4 sty 21:25
matthew: Dziękuję bardzo

Mam jeszcze takie zadanie.....
A i B są takimi zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω, że A⊂B oraz P(a) = 0,3 i P(B) = 0,4.
Oblicz P(A∪B)
Zrobiłem tak:
Choć pewnie będzie źle:
P(A∪B) = P(A) + P(B)
P(A∪B) = 0,3 + 0,4 = 0,7
4 sty 21:44
matthew: ponawiam...
4 sty 22:22