Oblicz pole trojkata ABC z dokladnoscia do 0.1 jesli
Jaś: Oblicz pole trojkata ABC z dokladnoscia do 0.1 jesli
a) wysokosc |AD|=4 , kąt ABC = 50stopni i kat BCA = 78 stopni
b) symetralna boku BC przecina boki AC i BC odpowiednio w punktach D i E oraz |DE|=2 , kat
ABC=98 stopni i kat ACB = 14 stopni
Czy moglby mi ktos wytlumaczyc jak to zrobic krok po kroku?
18 maj 18:36
Jaś: Proosze was :C
18 maj 19:41
Mila:
1) W której jesteś klasie?
2) Jakie polecenie do (b), też obliczyc pole Δ?
18 maj 20:25
Jaś: 1 liceum , a do b) jest takie samo polecenie jak do a)
18 maj 20:34
Mila:
|BC|=x+y
W ΔADB:
| 4 | | 4 | | 40 | | 10 | |
| ≈1.2⇔y= |
| = |
| = |
| ≈3,33 |
| y | | 1.2 | | 12 | | 3 | |
W ΔADC:
x*4.7≈4
x+y=0.85+3.3=4.15
============
18 maj 20:41
Mila:

s⊥BC i E jest środkiem BC
|BC|=2a
W ΔCED :
0.25a=2
a=8
|BC|=2*8=16
|FB|=x
W ΔAFB:
h=7.1*x
W ΔCFA:
h=(x+16)*0.25
Porównujemy wysokości
7.1*4*x=x+16
28.4*x=x+16
27.4x=16
x≈0.6
h=7.1*0.6≈4.26
==============
Sprawdź w tablicach wartości tangensów.
18 maj 21:18
Jaś: dzieki wielkie
18 maj 21:31
Mila:
18 maj 21:38