przemiana energi wewnetrznej
Mateussz: Wiem że to fizyka ale może ktoś pomoże:
W zamkniętym naczyniu o objętości 15 dm3 znajduje się jeden mol wodoru w temperaturze 17℃. Po
ogrzaniu ciśnienie gazu wzrosło do 2.1*105 Pa. Oblicz zmianę energii wewnętrznej gazu. Ciepło
molowe wodoru przy stałej objętości wynosi C=20,26 J/molK
18 maj 18:31
Smule: V = 15 dm
3 = 15 * 10
−3 m
3 = const
T
1 = 290K
p
2 = 2,1 * 10
5 Pa
n = 1
| | nRT1 | |
p1 = |
| = 1,6 * 105 Pa |
| | V | |
ΔU = Q = nC
mΔT = 1844 J
18 maj 19:05