Uzasadnij że wielomian przyjmuje tylko wartości dodatnie.
erq: Uzasadnij że wielomian x4−3x2+4x+8 przyjmuje tylko wartości dodatnie.
18 maj 16:39
jc:
... = (x2 − 2)2 + (x+2)2 > 0
18 maj 16:51
erq: Mógłbyś jeszcze pokazać mi jak to przekształcić w tą formę.
18 maj 17:01
Metis:
Po prostu z postaci, którą podał jc wykonując działania przejdź do x4−3x2+4x+8 i
wszystko zauważysz.
Możesz też użyć "narzędzi" z działu analizy matematycznej do uzasadnienia takiego zadania.
Zajrzyj do klucza z matury 2015 PR Nowa Formuła CKE , tam pojawiło się analogiczne zadanie.
18 maj 17:05
18 maj 17:24
Jack:
x4 − 3x2 + 4x + 8 =
= x4 − 4x2 + x2 + 4x + 4 + 4 =
= x4 − 4x2 + 4 + x2 + 4x + 4 =
= (x2−2)2 + (x−2)2
co tu wiecej pisac?
18 maj 17:30
Metis: Komentarz
18 maj 17:31
erq: Dziękuje już rozumiem.
18 maj 17:36