Pole trójkąta
Strzałka:

Ile wynosi pole tego trójkąta

BC=12 AD=8
18 maj 15:29
18 maj 15:30
Strzałka: No właśnie podobno nie
18 maj 15:30
Jerzy:
Tak mówili w maglu ?
Zastanów się ... CD to podstawa , a AD wysokość
18 maj 15:32
Strzałka: Niektórzy mówią, że trójkąt o takich wymiarach nie mógłby istnieć, ponieważ maksymalna wysokość
takiego trójkąta może wynosić połowę długości przeciwprostokątnej. To prawda?
18 maj 15:33
Jerzy:
To fakt ... ta wysokość trójkącie prostokatnym nie może byc wieksza od połowy
przeciwprostokatnej
18 maj 15:40
S.O.S.:
Racja
18 maj 15:41
S.O.S.:
Taki trójkąt prostokątny nie istnieje !
18 maj 15:42
Strzałka:
18 maj 15:43
S.O.S.:

h(max)= 6
18 maj 15:45
Jerzy:
Lepiej to widać w trójkącie prostokatnym wpisanym w okrąg , maksymalna jego wysokość
opuszczona na przeciwprostokatną równa sie promieniowi okregu, czyli połowie
przeciwprostokatnej
18 maj 15:47