W trójkąt prostokątny wpisano okrąg.
Patrycja: Cześć wszystkim.
Teść zadania:
−w trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności okręgu z przeciwprostokątną podzielił ją
na
odcinki długości 6cm i 4cm. Oblicz pole trójkąta oraz promień wpisanego w niego okrąg.
Proszę o pomoc

Dziękuje
18 maj 14:32
Jack:

zatem niech a = 6, b = 4
z pitagorasa
(a+r)
2 + (b+r)
2 = (a+b)
2
(6+r)
2 + (4+r)
2 = 100
dalej dasz rade.
18 maj 14:40
===:

100=(4+r)
2+(6+r)
2
100=16+8r+r
2+36+12r+r
2
2r
2+20r−48=0
r
2+10r−24=0
Δ=100+96
itd
18 maj 14:42
Jack: promień −> r = ...
| | 1 | |
Pole trójkąta = |
| * r * (2a+2b+2r) = r(a+b+r) |
| | 2 | |
18 maj 14:43
S.O.S.:

r>0
(4+r)
2+(6+r)
2=10
2 ⇒ ...... r
2+10r−24=0 ⇒ (r+12)(r−2)=0 ⇒ r=2 cm
| | ab | |
a=r+6=8 , b=r+4=6 P= |
| =...........=24 cm2 |
| | 2 | |
18 maj 14:43
Metis: η
18 maj 14:44
S.O.S.:
"wysyp" jak .... grzybów po deszczu ( albo kleszczy
18 maj 14:44
S.O.S.:
lub tak:
P= 4+12+8=24 cm2
18 maj 14:49
Patrycja: Dziękuje za pomoc
18 maj 14:50
S.O.S.:
Na zdrowie ....
18 maj 14:51