| 1 | ||
∫ | dx czy ma ktos pomysl na ta calke, wychodzi mi 0,5tg3x+C a w odpowiedziach mam | |
| 2cos3x |
| 1 | ||
tg3x +C | ||
| 6 |
| cosx | cosx | |||
= ∫ | dx = ∫ | dx ... i podstaw: sinx = t | ||
| 2cos4x | (1 − sin2x)2 |
| 1 | 1 | |||
Jeśli jest: ∫ | dx , to wynik: | tg3x = C | ||
| 2cos23x | 6 |
| 1 | 1 | 1 | dx | |||||
Mam tak: ∫ | dx= | ∫ | dx ; a wiemy że ∫ | =tgx+C więc: | ||||
| 2cos23x | 2 | cos23x | cos2x |
| 1 | ||
tg3x+C, nie mam pojecia dlaczego niby jedna szosta | ||
| 2 |
| 1 | cos(x)2+sin(x)2 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
| cos3(x) | cos3(x) |
| 1 | sin(x) | |||
=∫ | dx+∫sin(x) | dx | ||
| cos(x) | cos3(x) |
| 1 | 1 | sin(x) | 1 | cos(x) | |||||
=∫ | dx+ | − | ∫ | dx | |||||
| cos(x) | 2 | cos2(x) | 2 | cos2(x) |
| 1 | sin(x) | 1 | 1 | ||||
= | + | ∫ | dx | ||||
| 2 | cos2(x) | 2 | cos(x) |
| 1 | dx | dx | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | dx= | =∫ | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| cos(x) |
|
|
| dx | |||||||||||||||||||||||||||||
=∫ | |||||||||||||||||||||||||||||
|
| π | x | |||
t=tan( | + | ) | ||
| 4 | 2 |
| dx | 1 | |||||||||||||||||
dt= | ||||||||||||||||||
| 2 |
| dt | ||
∫ | =ln|t|+C | |
| t |
| 1 | 1 | sin(x) | 1 | π | x | ||||||
∫ | dx= | + | ln|tan( | + | )|+C | ||||||
| cos3(x) | 2 | cos2(x) | 2 | 4 | 2 |
| dx | ||
pokazał Ci inny sposób na całkę: ∫ | ||
| cos3x |
| π | ||
przesunąć argument tangensa o | zwłaszcza jeśli używamy podstawień | |
| 4 |
| a | ||
cyklometrycznych x=a sin(θ) , x=a tan(θ) , x= | ||
| cos(θ) |
| π | θ | |||
wtedy podstawienie u=tan( | + | ) sprowadzi całkę do całki z funkcji wymiernej | ||
| 4 | 2 |