Ciągi - znajdź liczby x i y
scorellaa97: Liczby −3, x, y tworzą rosnący ciąg geometryczny. Liczby te w podanej kolejności są
jednocześnie pierwszym, siódmym i dziewiątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Znajdź liczby x i
y.
18 maj 12:39
Jerzy:
x2 = −3y
x = −3*7r
y = −3*8r
trzy niewiadome: x,y,r
18 maj 12:44
Jerzy:
poprawka: x = −3*6r
18 maj 12:45
Jack:
−3,x,y tworza rosnacy ciag geometryczny (skoro rosnacy to q<1 oraz q>0)
−3 , x , y jednoczesnie a1, a7, a9 ciagu arytmetycznego
z w;asnosci ciagu arytm.
a7 = a1 + 6r = −3 + 6r = x
a9 = a1 + 8r = −3 + 8r = y
z wlasnosci ciagu geometr.
x2 = − 3y
zatem uklad rownan
x2 = − 3y
x = −3 + 6r
y = −3 + 8r
18 maj 12:49
scorellaa97: To jest ciąg geometryczny wiec powinno być chyba q a nie r
18 maj 12:50
scorellaa97: To jest ciąg geometryczny wiec powinno być chyba q a nie r
18 maj 12:50
Jerzy:
mój wpis nieaktualny
18 maj 12:50
Jerzy:
Rozwiązuj układ, który podał Jack
18 maj 12:51
scorellaa97: Czyli w tym układzie podstawiamy podany x i y do x
2=−3y
18 maj 13:03
Jack:
x2 = − 3y
x = −3 + 6r
y = −3 + 8r
(6r − 3)2 = − 3(−3+8r)
...
18 maj 13:10