suma prostych
6latek : Przedstaw równanie
2x2−4xy+2y2−15x+15y+27=0 w postaci (a1x+b1y+c−1)(a2x+b2y+c2)
Wprowadz zmienna pomocnicza t= x−y
2(x−y)2−15(x−y)+27=0
2t2−15t+27=0
Δ= 9
t1= 4,5
t2= 3
Co teraz mam zrobić ?
18 maj 08:59
jc: Zapisz wielomian 2t2−15t+27 w postaci iloczynu, a potem wstaw za t, różnicę x−y.
18 maj 09:08
6latek :

Nie bylo u mnie prawie 15 minut polaczenia z internetem
jestem juz troche zly na to , CHyba zrezygnuje z uslug Orange bo coraz czesciej to sie zdarza
czyli zapiszse to tak
2(t−4,5)(t−3) = 2(x−y−4,5)(x−y−3)
2(x−y−4,5)(x−y−3)=0
to 2(x−y−4,5)=0 lub x−y−3=0
to y= x−4,5 lub y=x−3
To bedzie wykres tego rownania
18 maj 09:31
jc: Były zadania prowadzące do elips, hiperboli, teraz mamy proste równoległe.
Powinny być jeszcze proste przecinające się, pojedyncza prosta, parabola, punkt, zbiór pusty.
Z jakiego podręcznika pochodzą zadania?
18 maj 09:45
6latek : Juz Ci piszse .
Algebra dla klasy II liceum ogolnoksztalcacego , liceum zawodowego i technikum
Aniela Ehrenfeucht , Olga Stande (mam wydanie siedemnaste z 1987r
W stosunku do 1 wydania z 1968 r zauwazylem ze doszly relacje
18 maj 10:16
6latek : Mam jeszce Anusiaka , ale on jest dla mnie za ciezki troche
18 maj 10:18
jc: Nie znam podręczników szkolnych, zawsze mnie nudziły, nie pamiętam, abym korzystał.
Pochwalę jednak podręcznik do chemii dla klas ogólnych (95 rok). Bardzo mi się przydał.
Chodziło mi o lata wydania.
18 maj 11:31