W trapez równoramienny wpisano okrąg
Mati: W trapez równoramienny wpisano okrąg. Oblicz pole tego trapezu jeśli promień okręgu jest równy
6 cm, a kąt ostry trapezu ma miarę 30stopni.
Dziękuje za pomoc
17 maj 23:14
Jolanta:

a+b=2c
a+b=48
17 maj 23:30
Jolanta: w czworokąt mozna wpisć okrag jeżeli sumy przeciwlegych boków są równe a,b podstawy c=d ramiona
wykorzystuję trojkąt prostokątny o katach 30,60 boki a,a√3,2a
17 maj 23:33
Hej:

| | (2a+2x) | |
P= |
| *2r = (a+x)*2r |
| | 2 | |
r=6
2r=12
Z własności Δ prostokątnego CEB: x=12
√3
c=24
Jako, że w trapez można wpisać okrąg to 2a+2x = 2c
a+x=c
a=12−12
√3
P=12*12=144
17 maj 23:42