Pomocy!!
Patryk: Krótsza przekątna trapezu prostokątnego ma długość d i tworzy z podstawą kat 30 stopni. Wyznacz
obwód trapezu jeśli jego pole wynosi (√3/2)d do kwadratu.
17 maj 22:55
Jolanta:

korzystam z własnosci trójkata o kątach 30
0,60
0,90
0 boki a,a
√3,2a
b=d
√3
| | | |
P= |
| =U{√3{2}d nie wiem gdzie ten kwadrat podstaw jak ma być i wylicz x |
| | 2 | |
póżniej ramie
17 maj 23:22
Patryk: b nie powinno być równe d√3/?
17 maj 23:30
Patryk: d√3/2
17 maj 23:30
Jolanta: tak masz racje przez 2 ,pora spać
17 maj 23:35