pole trygonometria
kika: W trójkącie równoramiennym cosinus jednego z kątów jest równy 14.
Wiedząc, że pole trójkąta wynosi 25√15, oblicz obwód tego trójkąta.
robię tak:
cosα2+sinα2=1
sinα=√154
potem wzór:
P=12sinαab
25√15=12sinαa2
a=10√2
teraz drugi bok z czego obliczyć ?
17 maj 22:53
kika: powiedzcie chociaż czy to a dobrze wyliczone
17 maj 23:00
kika: help
17 maj 23:14
S.O.S:

P= k*
√15k =25
√15 , k>0
k
2√15=25
√15 ⇒ k
2=25 ⇒ k=5
L=10k =50
17 maj 23:44
Mila:

Wg Twoich obliczeń, założyłaś , że znany jest cosinus kąt między ramionami
a=10
√2 (dobrze obliczone)
Z tw. cosinusów
| | 1 | |
|AB|2=2*(10√2)2− |
| *(10√2)2 |
| | 2 | |
Jeżeli nie masz w treści nic więcej to trzeba rozważyć przypadek ,
że dany jest cosinus kąta między ramieniem a podstawą.
17 maj 23:44
kika: S.O.S: ,cmok. łopatologicznie dzięki
Milu dziękuję również, ale nie miałam tego tak zwanego cosinusa tylko jedynkę i na pole z
sinusem
18 maj 12:36