matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdzenie wyniku
Stalker:
Mamy obliczyć pole obszaru ograniczonego y= x
2
−4 y=3x Mi wyszło 15
17 maj 22:47
Jerzy:
A mi się nie chce liczyć
17 maj 22:55
yht:
jest źle
https://www.wolframalpha.com/input/?i=area+between+y%3Dx%5E2-4+and+y%3D3xx^2-4=3x
x
2
−3x−4=0 Δ=9−4*1*(−4) = 9+16 = 25
√
Δ
= 5
3−5
x
1
=
= −1
2
3+5
x
2
=
= 4
2
3
1
∫
−1
4
3x−(x
2
−4) dx = ∫
−1
4
3x−x
2
+4 dx =
x
2
−
x
3
+4x |
4
−1
=
2
3
3
1
3
1
*16 −
*64+16−
−
+4 =
2
3
2
3
64
9
2
128
11
139
= 24−
+ 16 −
−
+ 4 = 44 −
−
= 44 −
=
3
6
6
6
6
6
1
5
= 44 − 23
= 20
6
6
17 maj 23:22
piotr1973:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=area+between+y%3Dx%5E2-4+and+y%3D3x
18 maj 11:20