Całka nieoznaczona
Stalker: ∫x* e6x dx
17 maj 22:29
Jerzy:
Przez części x = v e6x = u'
17 maj 22:46
Stalker: ale e będzie wtedy ciągle rosnąć w potedze
17 maj 22:48
jc:
∫ f' g dx = f g − ∫ f g' dx
| | 1 | | 1 | |
∫x e6x dx = |
| ∫ x (e6x) ' dx = |
| [ x e6x − ∫ x' e6x dx ] |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [ x e6x − ∫ e6x dx ] = |
| x e6x − |
| e6x |
| | 6 | | 6 | | 36 | |
17 maj 22:49
Misia: Jerzy, inaczej to trzeba jakoś
17 maj 22:49
Misia: można jaśniej?
17 maj 22:51
Jerzy:
Jak widać nie rośnie
17 maj 22:53
17 maj 22:58
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
( |
| e6x)' = |
| *6*e6x = e6x |
| | 6 | | 6 | |
17 maj 23:01
17 maj 23:02