matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka niewłaściwa
Stalker:
∫sin
5
x * cosxdx
17 maj 22:28
jc:
∫ f(g(x)) g'(x) dx = ∫f(y) dy, y = g(x) ∫ (sin x)
5
(sin x)' dx = ∫y
5
dy = (1/6) y
6
= (1/6) (sin x)
6
17 maj 22:45
Jerzy:
Podstawiasz: sinx = t , cosxdx = dt .... = ∫t
5
dt
17 maj 22:50