Oblicz całkę niewłaściwą
Stalker: ∫∞0 x4e(−3x5) dx
17 maj 22:25
Jerzy:
Podstawienie: −3x5 = t
17 maj 22:51
Stalker: tylko mamy później −15∫ et dt = −15 [e−3x5 w przedziale całkowania oo /0 i jak to
podstawić
17 maj 23:06
jc:
∫ x4 e−3x5 dx = (1/5) ∫ e−3x5 (x5)' dx = −(1/15) e−3x5
∫0∞ ... dx = 1/15
17 maj 23:21
Stalker: czemu jest pochodna z x5 dx?
17 maj 23:29
jc: (x
5)' = 5 x
4
17 maj 23:31
Stalker: a czemu z 1/5 robi się 1/15
17 maj 23:48
jc:
( e
−3x5 )' = − 3 e
−3x5 (x
5) ' = − 3 e
−3x5 5 x
4 = − 15 (e
−3x5) x
4
A więc
| | 1 | |
( − |
| e−3x5 )' = (e−3x5) x4 |
| | 15 | |
17 maj 23:59