Zadanie brzmi następująco: oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny równoramienny,
którego wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długość 4cm.
Proszę o rozwiązanie zadanie, bo tylko w ten sposób przez przeanalizowanie i zrobienie innego
przykładu jestem w stanie coś zrozumieć. I proszę bez zbędnych komentarzy.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc !
|AC|=|BC|=a
1) CD dzieli AB na połowy
2) W ΔCDA:
a2=42+42
a2=32
a=4√2
r=a−4
r=4√2−4=4*(√2−1)
===============
II sposób
| 1 | 1 | 1 | ||||
PΔABC= | *a*a= | *a2= | *32=16 | |||
| 2 | 2 | 2 |
| a+a+8 | ||
p= | =a+4=4√2+4 | |
| 2 |
h=√x*y jest taki wzór trójkat jst równoramienny czyli x=y
4−√x2
4=x pzeciwprostokątna=8 8=a√2 ( trójkąt o kątach 45,45,90 )
| 8 | ||
a= | =4√2 | |
| √2 |