3cos(-300)sin135*tg315/(kreska ułamkowa)/10ctg315sin(-150)cos225= DOPYTAJ PRZE
Kamilos: 3cos(−300)sin135*tg315/(kreska ułamkowa)/10ctg315sin(−150)cos225=
17 maj 21:41
Mila:
| 3cos(−300)*sin(135)*tg(315) | |
| = wzory redukcyjne |
| 10ctg(315)*sin(−150)*cos(225) | |
cos(−300)=cos(300) funkcja parzysta
sin(−150)=−sin(150) funkcja nieparzysta
| | 3cos(360−60)*sin(180−45)*tg(360−45) | |
= |
| = |
| | 10ctg(360−45)*(−sin(180−30)*cos(180+45) | |
| | 3cos(60)*sin45*(−tg45) | |
= |
| = |
| | 10*(−ctg45)*(−sin30)*(−cos45) | |
17 maj 22:12