granice
Patryk: Mogę jeszcze prosić o pomoc z tymi granicami?
| | √2x+9−3 | |
2. limx→0 |
| |
| | 1−√1−3x | |
4 sty 20:47
Eta:
w 1) x → −1 czy x→0 ?
jeżeli x → −1 to f( −1) = U{2 −3√7{−1}= 3√7−2
2) pomnóż licznik i mianownik przez : ( 1 +√1−3x)
4 sty 20:53
Eta:
znowu ten chochlik
| | 2−3√7 | |
1) f(−1) = |
| = 3√7−2 |
| | −1 | |
4 sty 20:54
Patryk: tak, x dąży do −1 w pierwszym
4 sty 21:06
Patryk: a nie, sorki, źle przepisałem, x dąży do zera, wielkie dzięki za pomoc
4 sty 21:08
Patryk: a to pierwsze to jak liczyć?
4 sty 21:08
Eta:
He,he

tak myślałam ,że x→0
z de L
'Hospitala
licznik f(x) = 2− (x+8)
1/3
| | −1 | |
pochodna licznika f"(x) = −13 (x+8)−2/3= |
|
|
| | 33√(x+8)2 | |
teraz dokończ......
4 sty 21:17
Patryk: aha super dziękuję bardzo
4 sty 21:23