parametr
Misia: Hejka pomożecie mi w takim zadanku ?

Wyznacz te wartości parametru k (k∊R),dla których równanie
(x
2−x−2)(x
2+(k−3)x+1)=0 ma cztery różne rozwiązania
Z góry bardzo dziękuję
yht:
x
2−x−2=0 v x
2+(k−3)x+1=0
x
2−x−2=0
Δ,
√Δ, x
1, x
2 ...
x
1=−1, x
2=2
x
2+(k−3)x+1=0
x≠−1, x≠2
a=1, b=k−3, c=1
Δ>0
(k−3)
2−4*1*1>0
k
2−6k+9−4>0
k
2−6k+5>0
Δ
k,
√Δk, k
1, k
2
k
1=1, k
2=5
k∊(−
∞,1)∪(5,+
∞)
x≠−1
(−1)
2+(k−3)*(−1)+1≠0
1−k+3+1≠0
k≠5
x≠2
2
2+(k−3)*2+1≠0
4+2k−6+1≠0
2k≠1
| | 1 | | 1 | |
Odp. k∊(−∞, |
| ) ∪ ( |
| ,1) ∪ (5,+∞) |
| | 2 | | 2 | |