geometria
Benny: Jak się bada wzajemne położenie płaszczyzn?
Z wykładu mam tylko tyle:
"Wystarczy zbadać rozwiązanie układu równań ogólnych tych płaszczyzn"
17 maj 20:54
Mila:
1) znajdź część wspólną dwóch płaszczyzn: ( to będzie równanie krawędziowe prostej)
x+y−5z=0
x−y+z−2=0
Płaszczyzny nie są równoległe { [1,1,−5] nie jest równoległy do wektora [1,−1,1]}
x+y=5z
x−y=−z+2
−−−−−−−−−− dodaję stronami
2x=4z+2
x=2z+1
y=3z−1
z=1z+0
z przyjmujemy jako parametr t⇒równanie parametryczne prostej (krawędzi przecięcia)
x=1+2t
y=−1+3t
z=0+1t
=========== możemy zapisać równanie kierunkowe tej prostej:
prosta ta przechodzi przez punkt P=(1,−1,0)
[2,3,1] wektor kierunkowy prostej
Można to zrobić inaczej. Jeśli chcesz , a nie wiesz jak, to mogę zrobić.
2) Znajdź punkt przecięcia płaszczyzn
2x+2y+z−7=0
2x−y+3z−3=0
4x+5y−2z−12=0
odp.P=(1,2,1)
17 maj 21:24
Benny: Ok to pierwsze sobie jeszcze przeanalizuje, dziękuje

Jak popatrzyłem na to drugie to w sumie można wywnioskować, jeśli wyznacznik macierzy jest
różny od 0 to płaszczyzny się przecinają.
17 maj 21:39
Mila:
3) znajdź równanie prostej leżącej na obu płaszczyznach ( krawędź przecięcia)
π
1: 2x+3y−16z−7=0
π
2: 3x+y−17z=0
drugi sposób:
[2,3,−16] wektor normalny płaszczyzny π
1
[3,1,−17] wektor normalny płaszczyzny π
2
wektory nie są równoległe
k
→=[2,3,−16] x [3,1,−17] wektor kierunkowy prostej
i , j , k
2,3,−16
3,1,−17
−−−−−−−−wyznacznik:
k
→=[−35,−14,−7] wektor jest równoległy do wektora [5,2,1]
Znajdź punkt należący do obu płaszczyzn, przyjmij z=0
Prosta:
17 maj 21:39
17 maj 22:38
Mila:
17 maj 23:26
Benny: Ok zastanawia mnie właśnie ta macierz dzięki której dostajemy wektor normalny.
Skąd się to w ogóle bierze tzn. ta macierz?
18 maj 19:53
prosta:
wektor normalny płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0 ma współrzędne: [A,B,C]
18 maj 19:59
Benny: Jasne, ale chodzi mi dlaczego to z macierzą działa i skąd tam te wersory?
18 maj 20:00
18 maj 20:03
prosta:
1. szukana prosta leży na płaszczyźnie π1 ,
stąd jest prostopadła do wektora normalnego tej płaszczyzny
2. analogicznie z π2
3. iloczyn wektorowy jest wektorem prostopadłym do danych wektorów
18 maj 20:06
Benny: Nadal nie o to mi chodzi

Jak jest wyprowadzony ten wzór z macierzą?
18 maj 20:43
18 maj 21:36
Benny: Widziałem to, nie rozumiem skąd biorą się te wersory i j k i po co one są.
18 maj 21:40
Mila:
Mam zrobić wykład?
18 maj 21:59
Benny: Jeśli nie ma innego wyjścia to bym poprosił.
18 maj 22:03
Mila:

Wersorem osi nazywamy wektor długości (normie) 1 o kierunku i zwrocie zgodnym
z pewną dodatnią półosią prostokątnego układu współrzędnych.
Dla osi OX, OY, OZ oznacza się je tradycyjnie na kilka sposobów:
między innymi: symbolami i, j, k
i,j,k −wersory
18 maj 22:05
Mila:

Wektor
OP
→[a
x,a
y,a
z]
Kolorem zaznaczyłam rzuty OP
→na osie.
a
x=2i,
a
y=2j
a
z=2k
Wektor OP
→ możemy zapisać:
OP
→=2i+2j+2k=[2,2,2]
18 maj 22:20
18 maj 22:36
Mila:
i x i =0
i x j=k, j x i=−k
j x k =i, k x j=−i
k x i=j, i x k=−j
wracając do przykładu z 21:39
n1→=[2,3,−16]
n2→=[ 3,1,−17]
n1=2i+3j−16k
n2→=3i+j−17k
(2i+3j−16k)x(3i+j−17k)= mnożymy
=2i x3i + 2i x j +2i x (−17)k+
+3j x 3i+ 3j x j +3j x (−17)k +
−16k x 3i −16k x j +(−16)k x (−17)k=
=6*0 +2k+34j+
−9k+3*0−51i+
−48j+16i+0=
=−35i−14j−7k
18 maj 22:56
Mila:
Prosta ma bardziej aktualną wiedzę, to poprawi moje ewentualne nieścisłości.
18 maj 23:00
Benny: Chyba powoli łapie. Te minusy się biorą z orientacji? Zastanawia mnie jeszcze, dlaczego akurat
iloczyn ten daje wektor prostopadły?
18 maj 23:04
Mila:
Z definicji iloczynu wektorowego .
To powinieneś mieć w LO na fizyce.
18 maj 23:27
kyrtap: z tego co wiem iloczyn wektorowy i skalarny powinien być wyłożony przed płaszczyznami
18 maj 23:29
Metis: Mam na przed sobą skrypt AGH 1255
Wstęp do analizy matematycznej, elementy algebry i geometrii analitycznej.
i tutaj przedstawione jest podobne zadanie, choć ja się na tym nie znam (jeszcze) .
1:
http://i.imgur.com/75OzNMO.png
2:
http://i.imgur.com/IFKSh1Q.png
Może znajdziesz coś o tym w innych skryptach, dużo jest w nich teorii.
18 maj 23:56
Metis: Chyba to jednak niezbyt podobne zadania

Ale warto poszukać w tych skryptach
19 maj 00:00
Benny: Ok, dziękuje bardzo

Dziś zapewne kolejna dawka pytań
19 maj 07:20
Benny: Znaczy się że ten wektor jest prostopadły to jest aksjomat czy się to jakoś dowodzi?
19 maj 16:43
jc: Definicja: wektory, których iloczyn skalarny jest zerem nazywamy wektorami prostopadłymi.
19 maj 17:10
Mila:
−35i−14j−7k=[−35,−14,−7]
[−35,−14,−7] o [2,3,−16]=−70−42+112=0 wartość iloczynu skalarnego
[−35,−14,−7] o [2,3,−16]=√352+142+72*√22+32+162 *cosα=0⇔cosα=0⇔α=900
to samo możesz zrobić z drugim wektorem, a także ogólnie wyprowadzic.
19 maj 17:27
Benny: I wszystko jasne, jeszcze raz dziękuje
19 maj 18:38
Mila:
19 maj 19:23
19 maj 19:25
Benny:
19 maj 19:42