Rozwiąż algebraicznie układ równań
Piotrek: x2+xy=5
y2−xy=12
dodając stronami mamy x2+y2=17
ale co dalej? nie ważne od której strony próbuję ugryźć to zadanie to wychodzi mi 17=17
17 maj 20:41
ICSP: Zauważmy, że (x,y) = (0,y) nie spełnia podanego układu. Dalej
NWW(5 , 12) = 60. Mnożę pierwsze równanie przez 60:5 = 12 a drugie przez 60:12 = 5
12x
2 + 12xy = 60
5y
2 − 5xy = 60
12x
2 + 12xy = 5y
2 − 5xy
−12x
2 − 17xy + 5y
2 = 0 // : x
2 ≠ 0
| | y | | x | |
5( |
| )2 − 17 |
| − 12 = 0 |
| | x | | y | |
| | x | |
jest to równanie kwadratowe ze względu na |
| . Daje ono po rozwiązaniu pierwiastki: |
| | y | |
Wystarczy teraz podstawić te wartości do dowolnego równania i wyliczyć wszystkie pary (x,y)
17 maj 20:46
Jerzy:
Jeśli nie masz polecenia w zbiorze liczb całkowitych, to baw się ....
oblicz jedna zmienna z pierwszego i podstaw do drugiego
17 maj 20:47
ICSP: poprawię równanie :
| | y | | y | |
5( |
| )2 − 17 |
| − 12 = 0 |
| | x | | x | |
| | y | |
równanie ze względu na |
| |
| | x | |
17 maj 20:48