| 2dt | ||
Jak obliczyć: ∫ | ||
| 3t2+8it−3 |
| dx | ||
Należy policzyć całkę: ∫2π0 | ||
| 4+3sinx |
| eix−e−ix | ||
sinx= | ||
| 2i |
| dx | ||
∫ | = | |
| 4+32i(eix−e−ix) |
| eixdx | ||
=∫ | = | |
| 32ie2ix+4eix−32i |
| −idt | ||
=|t=eix, dt=ieixdx}|=∫ | = | |
| 32it2+4t−32i |
| 2 | ||
=∫ | ||
| 3t2+8it−3 |
| −8i±2√7i | ||
t= | ||
| 6 |
| 2 | 6A | 6B | |||
= | + | ||||
| 3t2+8it−3 | 6t+8i+2√7i | 6t+8i−2√7i |
| √7 | ||
A= | ||
| 21i |
| √7 | ||
B=− | ||
| 21i |
| √7 | |
(ln|3t+4i+√7|−ln|3t+4i−√7| | |
| 21i |
| √7 | |
(ln|3eix+4i+√7|−ln|3eix+4i−√7| | |
| 21i |
| dx | ||
∫2π0 | co jak się okazało jest równe: | |
| 4+3sinx |
| √7 | |
(ln|3ei*2π+4i+√7|−ln|3ei*2π+4i−√7|)− | |
| 21i |
| √7 | |
(ln|3ei*0+4i+√7|−ln|3ei*0+4i−√7|)=0 | |
| 21i |
| 2π | ||
Zaś wynik to nie jest 0, tylko | ||
| √7 |