Dzieki
xyz: Oblicz sume szeregu
∞
n=4
17 maj 20:05
17 maj 20:12
xyz: Mianownik rozumiem. a u góry jest do czwartek bo n=4?
i czy to moze wyjsc taka wielka liczba?
17 maj 20:17
ICSP: To raczej będzie bardzo mała liczba.
17 maj 20:19
Iryt:
To nie jest duża liczba, oblicz.
17 maj 20:20
Jerzy:
tak, bo u góry masz: a1 ( pierwszy wyraz)
17 maj 20:21
xyz: a no tak, bardzo mala, ale to moze suma szeregu byc np 0,2959?
17 maj 20:22
Jerzy:
a dlaczego nie ?
17 maj 20:23
ICSP: | | 1 | |
gdy przyjmiemy q = |
| dostajemy |
| | 2 | |
S
n = 2a
1
Teraz wartość sumy zależy od wyboru a
1, więc wartości sumy mogą być takie same jak wartości
funkcji f(x) = 2x dla x ∊ R.
17 maj 20:25
xyz: no nie wiem, myslalem, ze to jakies ładne liczby powinny wychodzic

. a wiec w tym przykladzie
jest
0,2959 lub 0.059 bo nie wiem czy to piec bierze sie razy licznik czy jako caly ulamek ale
mysle, ze jako licznik tylko
17 maj 20:26
Jerzy:
a co to jest "ładna liczba" ?
17 maj 20:28
xyz: ale to glupie jednak bylo przeciez wiadomo, ze do licznika tylko. zobaczylem przy innym
przykladzie
17 maj 20:30
xyz: no ładna to mi sie kojarzy z całkawita. rozwiazalem podobny przyklad sprawdzicie czy dobrze?
∞
| | 2 | |
∑3*) |
| )n i tak rozwiązałem, że S= 6 |
| | 3 | |
n=1
17 maj 20:34
Jerzy:
Tak
17 maj 20:35
xyz: okej dzieki
17 maj 20:37