Rachunek różniczkowy
Marta: Czy można tak dobrać wartość parametru a, aby funkcja f(x)=
⎧ a dla ≤9
| | x−9 | |
⎩ |
| dla x > 9 była ciągla ? |
| | √x−3 | |
Odpowiedź uzasadnij
17 maj 19:43
Jerzy:
| | x−9 | |
Można, jeśli limx→9+ |
| = a |
| | √x−3 | |
17 maj 20:02
Jerzy:
i oczywiście a musi być równe 9
17 maj 20:05
Jerzy:
Nie .... funkcja jest ciagła dla: a = 6
17 maj 20:06
Marta: Jak to rozpisać by uzyskać a równe 6 ? Po podstawieniu 9 w drugim równaniu wychodzi 0/√6
17 maj 20:11
Jerzy:
| | x−9 | | 1 | |
lim |
| = ..[ H ] ... = lim |
| = 2√x = 2√9 = 6 |
| | √x−3 | | 1/2√x | |
17 maj 20:13