PIlne
Tomasz: Przedstaw wielomian W(x)=x4−3x3+6x2−5x+3 w postaci iloczynu dwóch wielomianow stopnia
drugiego o współczynnikach całkowitych
17 maj 19:29
Janek191:
W(x) = x4 −3 x3 + 6 x2 − 5 x + 3 = ( x2 + a x + b)*( x2 + c x + d)
Wymnóż po prawej stronie i porównaj współczynniki.
17 maj 19:32
zef: Wytupuj 2 pierwiastki w(x)
podziel w(x) przez:
(x−p1)(x−p2)
gdzie p1 i p2 to pierwiastki w(x)
i masz postać iloczynową
17 maj 19:32
ICSP: można również przyjść b = 3 oraz d = 1 albo b = −3 praz d = −1
17 maj 19:32
zef: Faktycznie wasza wersja łatwiejsza niż moja
17 maj 19:35