Równanie wymierne z parametrem
meduza: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Dla jakich wartości parametru m (m należy do R) równanie [2x2 − (m−4)x+m+2] : (x+2)=0 ma dwa
różne rozwiązania ujemne?
Odpowiedź to m∊(−2, −2/3) ∪(−2/3, 0)
Nie mam pojęcia dlaczego z zakresu (−2,0) wykluczamy −2/3
17 maj 19:08
Jerzy:
Założenia:
1) x ≠ −2
2) Δ > 0
3) x1*x2 >0
4) x1 + x2 < 0
17 maj 19:12
zef: I
zał. x≠−2
Δ>0
x1x2>0
x1+x2<0
II
f(−2)=0 f(x)=2x2−(m−4)x+m+2
Δ=0
x1x2>0
x1+x2<0
17 maj 19:13
ICSP: Wynika to z dziedziny o której zapewne zapomniałaś.
17 maj 19:13
zef: Bez II bo będzie jedno miejsce zerowe.
17 maj 19:14
meduza: zef Przyjełam takie założenia jakie ty podałeś/podałaś i wyszło m∊(−2, 0)
ICSP nie widzę za bardzo kiedy m równe −2/3 miałoby zagrozić równaniu
17 maj 19:25
ICSP: x = −2 nie może byc pierwiastkiem wielomianu który występuje w liczniku, ponieważ nie należy do
dziedziny.
| | 2 | |
f(−2) = 0 ⇒ m = − |
| − dla takiego m trójmian kwadratowy w liczniku ma dwa pierwiastki w |
| | 3 | |
tym jeden x = −2 który odrzucamy. Zostaje więcej jeden pierwiastek co jest sprzeczne z
poleceniem.
17 maj 19:29
meduza: Aaaa no jasne!
Dziękuje bardzo
17 maj 19:30