funkcja z parametrem
Ola: Dla jakich parametrów m dziedziną funkcji jest zbiór liczb rzeczywistych?
f(x)=√x2+(m−3)x+m−3
17 maj 19:05
Jerzy:
Warunek: Δ ≤ 0
17 maj 19:06
zef: x2+(m−3)+m−3≥0
Δ≤0
17 maj 19:06
Ola: Dlaczego mniejsza bądź równa 0?
17 maj 19:07
zef: Bo równanie ma być większe lub równe 0
17 maj 19:07
Jerzy:
bo wtedy: f(x) ≥ 0
17 maj 19:08
Jerzy:
ściślej: trójmian pod pierwiastkiem ≥ 0
17 maj 19:08
Martiminiano: Żeby trójmian kwadratowy nie przyjmował wartości ujemnych (a>0, ramiona w górę)
17 maj 19:08
S.O.S:
√a , dla a≥0
17 maj 19:08
Ola: to że trójmian pod pierwiastkiem ma być większy bądź równy 0 to wiem, ale delta mniejsza bądź
równa 0? wówczas wynikiem trójmianu będzie liczba urojona czyż nie?
17 maj 19:10
Jerzy:
to zależy od parametru m
17 maj 19:15
Jerzy:
Bzdurę napisałem ... dla: Δ ≤ 0 trójmian przyjmuje warości nieujemne ze zbioru R
17 maj 19:17
S.O.S:
Parabola ramionami do góry bo a=1>0
zatem osiąga wartości nieujemne ≥0
gdy nie ma miejsc zerowych czyli Δ<0 lub ma jedno miejsce zerowe czyli Δ=0
zatem warunkiem na parametr m jest : Δ≤0
17 maj 19:17
Jerzy:

Tu masz przypadek: a > 0 i Δ = 0 (zielony)
a > 0 i Δ < 0 ( nieieski)
17 maj 19:20
S.O.S:
17 maj 19:22
S.O.S:
17 maj 19:23
Ola: aaaaaa no oki, a gdyby a było ujemne?
17 maj 19:35
zef: Wtedy m∊∅
17 maj 19:36
Jerzy:
dla a < 0 musiało bybyć: Δ = 0
17 maj 19:38
zef: Hmm chwila, nie !
Dajemy przykładowo:
−x2+(m−3)x+m−3≥0
Δ>0
m∊<x1;x2>
17 maj 19:38
Jerzy:
@zef .... gdy : a < 0 , wtedy: Δ = 0
17 maj 19:40
zef:

−x
2+4x+4 przykładowo
2 miejsca zerowe i odczytujemy to co zaznaczyłem, czy przypadkiem to właśnie tak nie powinno
być ?
17 maj 19:41
Jerzy:
wtedy dziedziną jest przedział: [x1,x2] , a nie zbiór liczb rzeczywistych
17 maj 19:44
Ola:

dobra wyszło mi coś takiego
m
2−10m+21 ≤0 (to ma być mniejsze bądź równe 0 tak?)
wówczas
m
1=3
m
2=7
Więc rys.
I odpowiedź to <3;7>

17 maj 19:45
zef: Aj no racja, mój błąd
17 maj 19:45